De Paul Harland Prijs is nu de Harland Award verhalenwedstrijd

Harland Awards verhalenwedstrijdSinds 1976 wordt er jaarlijks een schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen georganiseerd. Vanaf 2003 t/m 2014 heette deze wedstrijd de Paul Harland Prijs. Vanaf 2015 wordt de wedstrijd omgedoopt in de Harland Awards. Het is een schrijfwedstrijd voor verhalen tot maximaal 10.000 woorden in de genres sciencefiction, fantasy, horror en magisch realisme. Vanaf 3 december 2015 is er een nieuwe website: HarlandAwards.eu.

Geplaatst in Achtergrond informatie, Schrijfwedstrijd | Een reactie plaatsen

Uitslag Harland Awards

De uitslagen van de Harland Awards Romanprijs en Verhalenwedstrijd zijn op 2 april tijdens de Dag van het Fantastische Boek in de Rode Hoed in Amsterdam bekend gemaakt.

Kijk op de nieuwe Harland Awards website voor de complete uitslag!

Winnaars op het podium Gala

Geplaatst in Gala van het Fantastische Boek, Harland Awards | Een reactie plaatsen

Voorstellen: longlistjurylid Peter Schaap

Peter Schaap fotoPeter Schaap (1946) is geboren in Groningen en bracht zijn jeugd in die stad door. Toen al schreef hij verhalen en gedichtjes. Hij leerde zichzelf gitaarspelen en begon aan het schrijven van liedjes en verhalen. Op de pedagogische academie scheef hij zijn eerste kinderboek.

Na enkele jaren als onderwijzer voor de klas te hebben gestaan, ging hij in 1974 fulltime de muziek in. Hij trad avond aan avond op en maakte vier langspeelplaten met zelfgeschreven en -gecomponeerde Nederlandstalige liedjes.

Vanaf begin jaren 80 richtte hij zich meer en meer op het schrijven van kinder- en jeugdboeken en fantasyromans voor volwassenen. In 1988 kreeg hij tijdens de Eurocon in Budapest de EURO-AWARD voor zijn romandebuut: De schrijvenaar van Thyll.

Inmiddels is er omvangrijk fantasyoeuvre van zijn hand verschenen. De meeste verschenen bij uitgeverij Meulenhoff/ M/ Mynx, zoals de series rond de Wolver en de Schaduwmeesters en losse romans zoals onder andere De schrijvenaar van Thyll en Ondeeds de loutere. De afgelopen jaren zijn op zichzelf staande romans bij verschillende uitgeverijen gepubliceerd. Onlangs rondde hij zijn meest recente boek af, dat naar verwachting in 2016 zal verschijnen.

Peter Schaap is zeer geïnteresseerd in geschiedenis, met name die van het oude Egypte, het oude Griekenland en de steentijd. Hij is steensmid en vervaardigt onder andere vuurstenen pijlspitsen. Deze vaardigheid voortgekomen uit research voor zijn serie prehistorische fantasy-romans: Ogen van ivoor, Het teken van het steppepaard en Kinderen van de aardvrouw.

In zijn lezingen brengt hij die passie samen met die voor schrijven en muziek. Contact met publiek blijft voor hem een onmisbaar genoegen.

Bekijk zijn website voor meer informatie.

Geplaatst in Achtergrond informatie, Harland Awards, Harland Awards organisatie en jury, Schrijfwedstrijd, Verhalen | Een reactie plaatsen

Voorstellen: longlistjurylid Cocky van Dijk

Cocky van Dijk fotoCocky van Dijk heeft jarenlang de website Magic Tales.nl met veel plezier beheerd. Hiermee heeft ze samen met Luitingh Fantasy een manuscriptenwedstrijd georganiseerd. Ze heeft vele boeken proefgelezen en geredigeerd, naast de boeken uit eigen fonds o.a. ook Judith Visser en Goedele Liekens, en schrijft leesrapporten voor SchrijvenOnline. Ze was de rechterhand van Jos Weijmer van uitgeverij Zilverspoor. Na zijn onverwachte overlijden nemen zij en haar man Barry van Dijk het stokje over en zullen deze mooie uitgeverij met liefde voor het genre en de auteurs doorzetten.

Lees verder

Geplaatst in Achtergrond informatie, Harland Awards organisatie en jury, Schrijfwedstrijd | Één reactie

Voorstellen: longlistjurylid Eisso Post

Eisso PostEisso Post geeft al sinds mensenheugenis schrijfcursussen: bij de Schrijversvakschool, op de Volksuniversiteit, bij het werklozenproject Stiel, allemaal in Groningen; en op Schrijven Online een cursus Ontdek Je Eigen Stijl. Hij schreef bovendien Schrijven met het Oerverhaal, hoe gebruik je thema’s uit sprookjes, mythen en sagen, een must voor iedere fantasyschrijver en eigenlijk ook voor andere schrijvers.

Lees verder

Geplaatst in Achtergrond informatie, Harland Awards, Harland Awards organisatie en jury, Schrijfwedstrijd, Verhalen | Een reactie plaatsen

Voorselectie: Opmerkelijk hoge kwaliteit

Voorselectie 1In een hutje op het Friese platteland boog de Voorselectie van de Harland Awards voor Verhalen zich afgelopen weekend over de tweehonderd inzendingen. Namen, titels, pseudoniemen, winnaars en afvallers worden pas bekend gemaakt op het Gala van het Fantastische Boek 2016. Wel kan en moet er gezegd worden dat het gemiddelde niveau een ontzettende sprong gemaakt heeft. Lees verder

Geplaatst in Achtergrond informatie, Gala van het Fantastische Boek, Harland Awards, Harland Awards organisatie en jury, Schrijfwedstrijd, Verhalen | 3 Reacties

Het aantal inzendingen

De eerste Harland Award voor Verhalen heeft een heel mooi aantal inzendingen gekregen. Net geen record, maar wel een handhaving op hoog niveau. In totaal werden er 200 verhalen ingestuurd, wat neerkomt op 1.324.635 woorden. De jury heeft veel om naar uit te kijken. Bedankt auteurs, het wordt weer een spannende wedstrijd.

Harland Awards banner laag

Geplaatst in Achtergrond informatie, Schrijfwedstrijd, Verhalen | Één reactie

En het aantal inzendingen is…

We zijn de laatste zaken aan het checken. Alle ontvangstbevestigingen zijn verstuurd, dus heb je geen mail terug gehad van Vincent Docherty of Martijn Lindeboom, dan is je verhaal niet gearriveerd. Neem dan even contact op. Zo snel mogelijk laten we het definitieve aantal weten!Harland Awards banner laag (inverse)

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Nog zo’n 12 uur te gaan…

Harland Awards vierkantHet is druk op de Harland Administratie. Organisatoren Vincent Docherty en Martijn Lindeboom werken hard om alle inzendingen te verwerken. Dat kost tijd, omdat elke inzending aan het reglement getoetst wordt (anonimiteit, paginanummers et cetera) en verhalen en betalingen gematcht moeten worden. Het kan dus zijn dat een ontvangstbevestiging even op zich laat wachten. Lees verder

Geplaatst in Achtergrond informatie, Harland Awards, Harland Awards Reglement, Schrijfwedstrijd, Verhalen | 2 Reacties

Voorstellen: jurylid Renée Vink

SAMSUNGRenée Vink, geboren in Amsterdam en tegenwoordig ingezetene van Hilversum, vertaalt uit het Engels en de Scandinavische talen. Daarbij wisselt ze fantasy af met thrillers uit het hoge Noorden; zo vertaalde ze de recente bestseller Ik reis alleen van de Noorse auteur Samuel Bjørk. Op fantasygebied tekende ze o.a. voor de vertaling van George R.R. Martin’s serie Het lied van ijs en vuur en boeken van Guy Gavriel Kay, Marion Bradley en Mark Lawrence, maar ook voor fantastische vertellingen van de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf (bekend van Niels Holgersson). Bovendien is ze als jarenlang Tolkienfan tot haar grote vreugde Max Schucharts opvolgster als vaste Tolkien-vertaler.

In 1981 richtte ze Tolkien Genootschap Unquendor op, dat nog steeds op volle kracht draait en waarvan ze op dit moment na een minder actieve periode weer bestuurslid is. Als zodanig is ze verantwoordelijk voor de uitgave van het verenigingsblad Lembas, en daarnaast schrijft ze regelmatig artikelen over Tolkiens werk, ook voor buitenlandse tijdschriften. Tevens maakt ze deel uit van de commissie die het internationale congres aan de Universiteit van Leiden ter gelegenheid van Unquendors zevende Lustrum in juni 2016 organiseert.

Als auteur heeft Renée een stel historische detectives, een studie over Tolkiens Ring-epos en de Ring des Nibelungen van Richard Wagner, plus een bundel fantastische verhalen uit de Scandinavische Middeleeuwen op haar naam staan. Als jurylid van de Harland Awards is ze heel nieuwsgierig naar wat de deelnemers voor moois en intrigerends te bieden hebben.

Geplaatst in Achtergrond informatie, Harland Awards, Harland Awards organisatie en jury, Schrijfwedstrijd | Een reactie plaatsen

Al meer dan honderd inzendingen

VolMet nog vier dagen te gaan tot de deadline is het aantal inzendingen al boven de honderd gestegen. Dat is twintig meer dan in 2014, maar tien minder dan in 2013 (het recordjaar met 206 inzendingen). Het wordt dus een erg spannende eindsprint: vallen we nog verder terug dan in 2014 (toen er maar 202 verhalen ingezonden werden) of stijgt het aantal juist?

Alleen jullie, de schrijvers kunnen dat bepalen. Zet door, schrijf die geweldige ontknoping, vul dat plotgat, perfectioneer dat personage, kill die darling, maak dat tweede verhaal af… De voorselectie is enorm benieuwd naar jullie verhalen!

Geplaatst in Geen categorie | 4 Reacties